
Exemptions to Seller's Property Condition Disclosure Law_____ 
• Transfer pursuant to a court order, including a transfer in administering a decedent's 

estate; a writ of execution; a transfer to a trustee in bankruptcy or debtor-in-
possession, a transfer as a result of eminent domain or a transfer from a decree for 
specific performance;  

• transfer to a mortgagee by a mortgagor by deed in lieu of foreclosure or in satisfaction 
of the mortgage debt;  

• transfer to a beneficiary of a deed or trust;  
• transfer pursuant to a foreclosure sale;  
• transfer by a sale under a power of sale that follows a default in payment;  
• transfer by a mortgagee who has acquired the residence at a sale under a mortgage or 

who has acquired the residence by a deed in lieu of foreclosure;  
• transfer by a fiduciary in the administration of a descendant's estate or trust;  
• transfer from one co-owner to one or more co-owners;  
• transfer within family;  
• transfer between spouses or former spouses as a decree of divorce, annulment or 

legal separation;  
• transfer to or from the state, other political body or another governmental entity; 
• transfer of newly constructed residential property that has not been inhabited;  
• transfer by a sheriff;  
• transfer pursuant to a partition action. 

Seller's Property Condition Disclosure FAQs________________ 
     Q. Why does NAR, NYSAR and my local board support this program? 

A. Plain and simple, up-front disclosure helps eliminate disputes between 
buyers and sellers that all too often result in costly and time consuming 
litigation. REALTORS® in states with mandatory disclosure laws say they work. 
New York REALTORS® who have used similar form voluntarily for many years 
agree.  

Q. When must sellers begin providing the form to buyers?  

A. The new law will apply to most real estate purchase contracts entered into 
on or after March 1, 2002 

Q. Should I help my seller client fill out the form?  

A. No. The law specifically directs the seller to complete the form himself or 
herself 

Q. Does this change my licensing obligation to disclose known material defects to 
prospective buyers?  

A. No. The disclosure obligations for real estate licensees is unchanged. 

Q. Is New York the only state with mandatory seller's disclosure?  

A. No. New York is the 35th state to require sellers to disclose property 
conditions to prospective buyers. 

Q. Does this program apply to FSBOs too?  

A. Yes. The law applies to every seller of a one to four family residential 
property regardless of whether or not a real estate agent or broker is involved. 



Q. Are condos, co-ops and/or new construction included in the program?  

A. No. The law specifically exempts condos, co-ops and new construction. 

Q. What if the seller finds a problem with the property after both the seller and buyer 
sign a contract of sale?  

A. Sellers are obligated under the law to provide the buyer with a revised 
property condition disclosure statement if the seller "acquires knowledge which 
renders materially inaccurate a property condition disclosure statement 
provided previously". The revised disclosure statement must be delivered to 
the buyer "as soon as practicable", but in no event after the earlier of transfer 
of title or occupancy by the buyer.  

     Q. New York State law now requires the seller to disclose the absence of utility service, any 
         special utility assessments and if the property lies within an agricultural district. Are  
         these separate disclosures still needed? 

A. The form created by the new law requires the seller to disclose these 
matters to the buyer. However, if the seller discloses that the property is 
subject to a utility surcharge or lies within an agricultural district, the seller 
remaiins obligated to inform the buyer using statements established in 
separate laws (see Real Property Law sections 333-c and 242 (2) (a)).  

Q. What happens if the seller fails to provide a completed disclosure form to the buyer or  
    buyer's agent prior to the signing by the buyer of a binding contract of sale?  

A. The buyer shall receive a credit of $500 against the purchase price from the 
seller at closing. 

Q. Does the disclosure statement constitute a warrantee? 

A. No. The law clearly states that the disclosure statement is not a warrantee 
of any kind by the seller or any agent representing the seller. In fact, the 
buyer is encouraged to obtain his or her own independent professional 
inspections and environmental tests and is also encouraged to check public 
records pertaining to the property. 

Q. I understand that the new Property Condition Disclosure Act will take effect on March 1,  
    2002. Does this mean that all of my pending listings on March 1, 2002 will be affected? 

A. The Property Condition Disclosure Act will take effect on March 1, 2002 and 
will require a seller of covered residential real property who enters into a 
contract of sale on or after March 1, 2002 to provide their purchaser with a 
Property Condition Disclosure Statement prior to their purchaser being bound 
by the purchase contract. For all of your listings where a contract of sale was 
entered into by your clients and their purchasers prior to March 1, 2002, the 
mandates of the Property Condition Disclosure Act will not be applicable. For 
all of your listings where your clients have not entered into a contract of sale 
with a purchaser prior to March 1, 2002, your clients will be required to 
complete and timely provide their purchasers with a Property Condition 
Disclosure Statement. 
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